Beliot Készházak

MI A HORIZONT™ ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIA?

Energiatakarékos tüzihorganyzott acélszerkezetes építési rendszer.
Részei:
– HORIZONT™ Komplett energiatakarékos házak / épületek
– HORIZONT™ falrendszer (teherhordó, válaszfal és kitöltőfal)
– HORIZONT™ födémrendszer (emeletközi födém és lapostető kialakítására)
– HORIZONT™ tetőrendszer (tetőszerkezetek és tetőtér-beépítések építésére)
A HORIZONT™ építési technológia Magyarországon egyedülálló rendszer. Olyan energiatakarékos tüzihorganyzott acélszerkezetes építéstechnológia, amely a világ legkülönbözőbb pontjain már bizonyított.
A ’90-es évek elején a technológia fejlesztését az American Iron and Steel Institute (AISI) és a National Association of Home Builders (NAHB) szakemberei az USA-ban, valamint a CanadianSheet Steel Building Institute (CSSBI) kollégái Kanadában végezték, majd 1997-ben került végleges szabványosításra. Horizont márkanéven az acélszerkezetes technológia hazai elterjedése szintén 1997-ben kezdődött meg. Maga az építési rendszer sok év kutatómunkájának és fejlesztésének eredményeként jött létre. A Horizont technológiát többek között a számítógéppel támogatott tervezés és gyártás, illetve az üzemben és a helyszínen is elvégezhető előszerelés teszik kiemelkedően hatékony megoldássá.
Alkalmazásával a kivitelezési idő lerövidül, a munkát pedig nem korlátozzák sablonok és típustervek. A cég saját fejlesztésű szoftverei precíz és gyors tervezést tesznek lehetővé, illetve jelentősen megkönnyítik a projektek utókövetését, szükség esetén a tervrajzok visszakeresését.

MI ÉPÍTHETŐ BELŐLE?

Legfeljebb 5 szintes
– lakóépületek (családi házak, társasházak, nyaralók)
– középületek
– ipari és mezőgazdasági épületek (kisebb csarnokszerkezetek)

MIRE ALKALMAS?

– új épület építésére
– meglévő épületek bővítésére
– tetőtér-beépítésre, emeletráépítésre (kis súlya miatt különösen alkalmas)
– kitöltőfalak készítésére
A HORIZONT™ acélszerkezetes technológia lakóépületek, középületek, ipari és kereskedelmi létesítmények fal-, födém- és tetőszerkezetéhez kiválóan alkalmazható legfeljebb 5 szintig.
Egyaránt alkalmas új épületek, épületrészek kivitelezésére, valamint meglévő épületek hozzáépítésére, bővítésére és tetőterénekbeépítésére. A rendszer rendkívül flexibilis, bármilyen szerkezettel tervezett építményre adaptálható és a gyártás milliméteres pontossággal kivitelezhető. Kiemelkedő szigetelőképességének köszönhetően ideális választás energiatakarékos házak, akár passzívház hatékonyságú épületek építéséhez.

HOL ALKALMAZZÁK A KÖNNYŰSZERKEZETEKET?

A könnyűszerkezetes technológia az egyik legelterjedtebb építési rendszer a világon.

Könnyűszerkezetes készházak alkalmazása világszerte

Könnyűszerkezetes készházak alkalmazása világszerte

A fából készült könnyűszerkezeteket évszázadok óta használják már az építészetben. Észak-Amerikában, Észak-Európában, Ausztráliában és a Távol-Keleten, ma is ez számít a legelterjedtebb építési technológiának. Az új építésű családi házak megközelítőleg 90%-a könnyűszerkezettel készül. Közép-Európában is folyamatosan nő a részarányuk,például Ausztriában már elérte a 35%-ot.

MIÉRT ACÉLBÓL?

Az acélszerkezet sok problémára megoldást nyújt.
Világszerte megbíznak benne.
Előnyös tulajdonságai ellenére a fa szerkezetnek számos hátránya akad: könnyebben korhad, penészedik, gombásodik, vetemedik, tűzveszélyes, a kártevők komoly károkat tudnak benne okozni, valamint nem földrengés- és viharálló.
Az acél alapanyag ezekre a problémákra megoldást nyújt. Az acélszerkezetes építési technológia mára már egy kiforrott, világszerte alkalmazott és bevált építőipari megoldássá vált Észak-Amerikától, Európán, a Közel-Keleten és Afrikán át egészen Ázsiáig, valamint cégünk, a Horizont Global Kft. által 1997ótaMagyarországon is.
A faszerkezetek problémainak kiküszöbölésére elsőként Észak-Amerikában kezdtek el foglalkozni acélvázas könnyűszerkezetekkel. A technológia az 1940-es évek óta folyamatos fejlődésen ment keresztül: eleinte csupán válaszfalak készítésére használták, majd teherhordó szerkezeteket is gyártottak belőle, amely lehetőséget kínált teljes épületek, csarnokok és kisebb ipari épületek, tetőszerkezetek és ráépítések kivitelezésére is.
A ’70-es évektől kezdve már családi házak építésére is használják. Tartóssága és ellenálló képessége miatt hamar népszerűvé vált az építtetők körében.
A kilencvenes évektől a gazdaságossági és környezetvédelmi szempontok felértékelődése és az energiatakarékos házak iránti növekvő igény miatt komoly fejlődésen ment keresztül a technológia, ezáltal az egyik legkörnyezetkímélőbb és energiahatékonyabb építőipari megoldássá vált.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK